Leírás
A palacsinta folyékony tésztából készített, serpenyõben mindkét oldalán megsütött, tésztája ízesítése szerint édes vagy sós étel. Összetevõi aszerint különbözõek, hogy melyik országban készítik. Alapvetõen liszt, tojás, só és/vagy cukor, valamint víz, szódavíz és tej felhasználásával készített folyékony tészta, melyet serpenyõbe vékonyan kiöntve megsütnek. Általában valamilyen töltelék kerül rá, négyrét hajtják, vagy feltekerik, esetleg tortaformát készítenek belõle és ilyenkor szeletelve tálalják.
Magyarországra jellemzõ a nagyon vékonyra sütött tészta, amit tojásból liszttel, tejjel, csipetnyi sóval, esetleg pici cukorral és szódavízzel keverünk ki. Ízlés szerint kevéske sütõport vagy élesztõt tehetünk bele, és az általában használt olaj helyett süthetjük olvasztott vajban is. Tölteléke változatos: cukros kakaópor, lekvár, (mazsolás) túró, fahéjas cukor. A sós palacsintákat darált hússal, gombával, zöldségekkel tölthetjük. Híres magyar specialitás a hortobágyi húsos palacsinta és a rakott palacsinta, valamint a világhírnevet szerzett különlegesség, a Gundel-palacsinta, amelyet Márai Sándor felesége, Matzner Lola talált ki,[8] és amely mára hungarikummá vált.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.